Horsefulness

"mindful" omgaan met paarden.

Paarden leven in het moment. Bezitten van nature een diepe innerlijke rust. Ze zijn puur en eerlijk en reageren zonder nadenken op wat ze voelen. Paarden hebben de gaven om zonder woorden te communiceren en kunnen feilloos energieŽn vertalen.

Wat leer je?

Tijdens de training leer je je bewust worden van alles wat zich voordoet in het hier en nu, zonder erover te oordelen of het te willen veranderen. De eerste stap in de training is inzicht krijgen in hoe automatisch en hectisch we door het leven gaan. Vervolgens komt de werking van onze gedachten aan bod, het herkennen van grenzen, hoe we met anderen communiceren en hoe stress ontstaat. Stap voor stap leer je de basisvaardigheden en ga je vooral zelf aan de slag met de oefeningen om het geleerde in de praktijk te brengen. Tijdens de training werken we met geleide meditaties, yogaoefeningen, aandachtoefeningen, lichaamsgewaarwordingen en communicatieoefeningen om inzicht te krijgen in hoe en met welke houding je gebeurtenissen in het leven tegemoet kan treden.

De Mindfulness toe te passen in de omgang met paarden

Paarden spiegelen je direct met welke intentie jij aanwezig bent. Zo krijg je niet alleen meer inzicht in je eigen handelen, maar ook wat je bij andere oproept.

Leven in het moment

Meestal zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we op de automatische piloot: eten, autorijden, werken en je paard verzorgen. Mindfulness leert je om je aandacht op een vriendelijke manier weer terug te brengen in het nu wanneer je gedachten automatisch afdwalen. Om je aandacht weer terug te brengen bij wat je doet, voelt en ervaart. Ervaringen worden een stuk levendiger en intenser door er de volle aandacht aan te schenken. Wie in het moment leeft heeft de sleutel tot het bewustzijn van de paarden.

De eerste 5 lessen zijn in de zaal om de basisvaardigheden van de Mindfulness te leren. Voor de training is geen mediteerervaring nodig. Ook zijn er geen speciale fysieke vaardigheden nodig.

In de laatste 3 lessen gaan we de Mindfulness in praktijk brengen met de paarden van 2bmindful. De training bestaat uit grondwerk, er is geen rijervaring voor nodig. Je zal versteld staan van de interactie die je met de paarden ervaart in het 'hier en nu'.

Huiswerk

Het huiswerk bestaat uit dezelfde oefeningen als in de bijeenkomsten. De oefeningen zijn ingesproken op cd en nemen ongeveer een uur per dag in beslag. De cdís krijg je de eerste les van de training. Zie voor de data LESROOSTER ook voor individuele trainingen.