Oorsprong

Het beoefenen van Mindfulness is ongeveer 2500 jaar oud. Vanuit India heeft het in de vorige eeuw de hele wereld veroverd onder de naam vipassana.

Vipassana betekent 'helder zien'. Het betekent dat je leert kijken naar de realiteit zonder emotionele vertroebeling of vrij van maatschappelijke of religieuze conditionering.

Mindfulness in een nieuwe context

Het begrip mindfulness werd voor het eerst uit zijn boeddhistische context gehaald door Dr. Jon Kabat-Zinn, emeritus hoogleraar geneeskunde aan de University of Massachusetts Medical School. Hij ontwikkelde een acht weken durende training: Mindfulness Based Stress Reduction(MBSR). Sindsdien zijn ook artsen en psychotherapeuten in de Verenigde Staten en Europa mindfulness gaan gebruiken in hun behandeling. MBSR, in Nederland ook vaak aandachtstraining genoemd, wordt ingezet bij de bestrijding van lichamelijke pijnklachten en mentale klachten zoals piekeren, depressie of burn-out. Jon Kabat-Zinn heeft bij de ontwikkeling van zijn methode veel ontleend aan de praktijk van Zen.

Doorbraak voor mindfulness

De grote doorbraak van mindfulness kwam in 2001 toen Zindel Segal en Marc Williams de kernoefeningen uit het MBSR programma selecteerden en daaraan een aantal cognitieve en gedragsmatige technieken koppelden. Dit programma heet Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT): op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie of 'aandachtgerichte cognitieve therapie'.

In Vlaanderen werd MBCT in 2002 ge´ntroduceerd door David Dewulf in het UZ Gent op de afdeling psychiatrie. Met oog op het waarborgen van de kwaliteit werd het IAM (Instituut voor Aandacht & Mindfulness) opgericht. Hier kunnen trainers een kwalitatieve opleiding volgen.