Hoe werkt het?

Inzichtmeditatie

De meditatieoefeningen van de mindfulnesstraining richten zich op de menselijke geest; je krijgt inzicht. Daarom spreken we van 'inzichtmeditatie'. Hiermee onderscheidt mindfulness zich van meeste andere vormen van meditatie. Deze vormen geven wel ontspanning maar geen dieper inzicht.

Leven in het moment

Meestal zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we op de automatische piloot: eten, autorijden, werken. Mindfulness leert je om je aandacht op een vriendelijke manier weer terug te brengen in het nu wanneer je gedachten automatisch afdwalen. Om je aandacht weer terug te brengen bij wat je doet, voelt en ervaart. Ervaringen worden een stuk levendiger en intenser door er de volle aandacht aan te schenken. Wie met aandacht leeft hoort fluitende vogels, ziet de schoonheid van de natuur en proeft alle smaken in een heerlijk diner.

Gewaarwording

Stressvolle gedachten blijven vaak door je hoofd malen, zonder dat er een oplossing komt. Door je te concentreren op alles wat er gebeurt in het nu, onderbreekt je die gedachtestroom. Je wordt je bewust van lichamelijke spanningen, emoties en van wat zich afspeelt in je hoofd. Stress voelen we vaak pas aan het einde van de dag, als we naar huis gaan met hoofdpijn. Vaker concentreren op al je gewaarwordingen, dus ook die in het lichaam, zorgen ervoor dat je al eerder merkt dat er spanning aanwezig is die hoofdpijn veroorzaakt. De volgende stap is om ongemakkelijke ervaringen leren te accepteren en deze met mildheid aandacht en ruimte te geven. Hierdoor leer je wat je grenzen zijn en ze te respecteren.

Omgaan met pijn

Door pijn te observeren vanuit je innerlijk referentiepunt, door in stilte gewaar te zijn en zonder te oordelen, verbreken we onze identificatie met de pijn. De pijn wordt niet meer versterkt door onze gedachten en neemt af door de vriendelijke aandacht die we eraan geven.

Vrij zijn

Wanneer jouw geluk is gebaseerd op iets buiten jezelf, komt er vaak onzekerheid te voorschijn. Je raakt gehecht en de angst ontstaat om het kwijt te raken. Er ontstaat 'moeten' en 'afkeer', je gaat je krampachtig vastklampen aan je geluk en probeert de onaangename ervaringen weg te duwen. Door bereid te zijn het onbekende, de onzekerheid en de onaangename ervaringen te accepteren ervaar je vrijheid. Door overgave voor wat er gebeurt in plaats van het willen te controleren, ervaar je in alle vrijheid de opwinding, het avontuur, de blijdschap en het mysterie van het leven.

Jezelf overgeven aan wat is, vergemakkelijkt aandachtig zijn in het moment.